Hungáriamed
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
06(1)800-9333, 06(30)633-09-61
  
Hormonvizsgálatok jelentősége, leggyakrabban vizsgált hormonok

A hormonok az emberi test „kémiai hírvivői”, melyek az endokrin mirigyekben termelődnek, és jelentős szerepet játszanak a szervezet különböző funkcióiban. A hormonvizsgálatok segítenek meghatározni egy-egy hormon szintjét a vérben, így információt nyújtanak az emberi szervezet állapotáról és működéséről.

A hormonok segítenek szabályozni számos létfontosságú funkciót a szervezetben, mint például:

  • az anyagcserét,
  • a növekedést és fejlődést,
  • a hangulatot és az érzelmeket,
  • a szaporodást,
  • a víz és ásványi anyag egyensúlyát a szervezetben.

Információt nyújt a következőkről:

Endokrin rendszer rendellenességei: A pajzsmirigy alul működésétől kezdve a Cushing-szindrómáig számos endokrin rendellenesség diagnosztizálható a hormonok szintjének mérésével.

Reprodukciós egészség: A nők esetében a hormonvizsgálatok segítségével felmérhető a petefészek működése, információt nyújthat a menopauza kezdetéről, valamint az infertilitás okairól.

Cukor- és inzulinháztartás: Az inzulin egy fontos hormon, amely szabályozza a vércukorszintet. A vizsgálatok segítségével korán felismerhető az inzulinrezisztencia vagy a cukorbetegség.

Stressz és mellékvese működése: A kortizol szintjének vizsgálatával értékelhető a mellékvese működése és a szervezet stresszválasza.

Csont egészsége: Bizonyos hormonok, például a parathormon, befolyásolják a kalcium egyensúlyát a szervezetben, amely kritikus a csontok egészségéhez. A hormonvizsgálatok segíthetnek a csontritkulás kockázatának felmérésében.

Növekedés és fejlődés: A gyerekek esetében a hormonvizsgálatok segíthetnek a növekedési, fejlődési rendellenességek felismerésében.

Hormonpótló terápia: Azok, akik hormonpótló terápiát vesznek igénybe, a hormonvizsgálatok segítenek monitorozni a hormonszinteket.

Tumor markerek: Néhány hormonvizsgálatot alkalmaznak a daganatos megbetegedések nyomon követésére vagy diagnosztizálására, például prolaktinoma esetén a prolaktin szintjének mérésével.

Összefoglalva, a hormonvizsgálatok kulcsszerepet játszanak a szervezetünk hormonális egyensúlyának monitorozásában, a potenciális egészségügyi problémák korai felismerésében és a megfelelő kezelési stratégiák kialakításában. A hormonok az emberi testben rendkívül összetett módon működnek, és egyensúlyuk fenntartása létfontosságú az egészséghez.

A hormonvizsgálat általában a vér, a vizelet vagy a nyál mintájának laboratóriumi elemzésén alapul, melyekből különböző hormonok koncentrációját határozzák meg.

Leggyakrabban vizsgált hormonok

  • TSH, T3 és T4: A pajzsmirigyhormonok és azok szabályozói.
  • Inzulin: A vér cukorszintjének szabályozásában fontos hormon.
  • Tesztoszteron: A férfi nemi hormon.
  • Ösztradiol: Egyik fő női nemi hormon.
  • LH és FSH: A reprodukciót szabályozó hormonok.
  • Kortizol: A stresszre adott választ szabályozó hormon.
  • Prolaktin: A tejtermelést szabályozó hormon.
  • Parathormon: A kalcium homeosztázisát szabályozó hormon.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék

Cleveland Clinic. Do You Need Hormone Testing? June 6, 2022

A.D.A.M. Medical Encyclopedia. Cortisol Blood Test. Updated May 13, 2021. Accessed November 24, 2022.

Hormone Testing for Women. Medically Reviewed byThomas Kampfrath, PhD, DABCC, FAACC. Last modified on Apr 20, 2022 Hormone Testing for Women - Testing.com

What Is a Hormone Imbalance? Last modified on Feb 10, 2023 Hormone Imbalance And Hormone Level Testing - Testing.com

Hormone TestingMedically Reviewed byThomas Kampfrath, PhD, DABCC, FAACCLast modified on Oct 03, 2022 Hormone Testing - Testing.com

Overview of Endocrine Disorders By William F. Young, Jr, MD, MSc, Mayo Clinic College of Medicine. Reviewed Apr 2022. Modified Sep 2022 Overview of Endocrine Disorders - Endocrine and Metabolic Disorders - Merck Manuals Professional Edition